kraamzorg

Wat is Kraamzorg? 5 Redenen Waarom Kraamzorg Belangrijk is

Wat is kraamzorg?

Waarom is kraamzorg belangrijk? Kraamzorg is de gezondheidszorg die je ontvangt tijdens de zwangerschap. Het is een combinatie van zwangerschapscontroles, waaronder bezoeken aan de praktijk, screening, diagnostische tests, echografieën, counseling, onderwijs, emotionele en sociale ondersteuning en foetale monitoring (bijvoorbeeld het monitoren van foetale groei, hartslag, maternale bloeddruk en screening op tekenen van vroegtijdige arbeid).

Van alle soorten doktersbezoeken is kraamzorg (ook bekend als antenatale zorg) een van de meest voorkomende redenen voor een doktersbezoek door vrouwen. Bijna elke studie over kraamzorg heeft aangetoond dat het zowel foetale als maternale uitkomsten verbetert, vooral als de zorg vroeg in het eerste trimester begint.

In feite werd maternale mortaliteit verminderd wanneer kraamzorg begon in het eerste trimester volgens een studie, wat betekent dat vrouwen die laat kraamzorg zochten meer risico liepen.

Dus wat maakt kraamzorg zo cruciaal voor een succesvolle bevalling?

Wat je kunt verwachten tijdens je bezoeken

Hier is een overzicht van alles wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschapscontroles:

6-12 weken: Traditionele kraamzorg begint met een uitgebreid kantoorbezoek bij de verloskundige of vroedvrouw. Een gedetailleerde geschiedenis wordt genomen, inclusief een familiegeschiedenis van genetische aandoeningen met mogelijke tests die kunnen bestaan uit: echografie, bekkenonderzoek, bloedonderzoek, bloeddrukmeting, gewicht en urinescreening op eiwitten en suiker.

12-16 weken: De tweede afspraak is meestal een maand na je eerste afspraak. Het meest waarschijnlijke tijdens je bezoek zijn bloeddrukcontroles, urinescreeningen, gewichtsopname en eventuele aanvullende tests indien nodig.

18-22 weken: Als er al een echografie is gedaan, wordt de fundushoogte (FH) gemeten en worden foetale harttonen (FHT’s) gedocumenteerd. FH is de afstand in centimeters van het schaambeen tot de bovenkant van de baarmoeder en FHT’s zijn het luisteren en meten van de foetale hartslag met een handapparaat genaamd een Foetale Doppler.

22-26 weken: Deze afspraak lijkt op de laatste, inclusief een diabetes screening die vanaf 26 weken of later kan worden gescreend. Je arts kan ook je handen en voeten controleren op zwelling.

26-30 weken: Deze afspraak lijkt waarschijnlijk op de laatste, met een screening op diabetes als dat nog niet is gedaan.

28-32 weken: Je bezoeken kunnen frequenter worden naarmate je dichter bij de bevalling komt. FH en FHT’s kunnen elk bezoek tot 34 weken worden uitgevoerd om de baby te controleren.

32-36 weken: Cervicale controles beginnen bij 36 weken, om de positie van de baby in de baarmoeder te zien (hoofdligging, stuitligging, achterligging, enz.)

36-40 weken: Je afspraken kunnen frequenter worden, en je wordt elke week gezien tot ongeveer de 41ste week van je zwangerschap. Bezoeken zijn routinematig om de gezondheid, groei en positie van het kind te controleren met zeer weinig aanvullende tests.

De meeste artsen raden aan om voor 42 weken te bevallen. Als de bevalling niet spontaan is begonnen bij 41 weken, kan een discussie over bevallingsopties en echografie worden herhaald.

5 Voordelen van Kraamzorg

Regelmatige afspraken betekenen dat je zorgverlener eventuele problemen vroegtijdig kan opsporen, behandeling kan bieden en mogelijk andere problemen kan voorkomen. Hier zijn enkele manieren waarop het jou en je baby kan helpen.

  1. Meer leren over je zwangerschap en een plan ontwikkelen Je kraamzorgbezoek bevestigt niet alleen je zwangerschap, het biedt je ook de kans om verschillende procedures en mogelijke scenario’s te bespreken, en om eventuele vragen en zorgen met een arts gedurende je zwangerschap aan te pakken. Dit omvat het leren en informeren over arbeid, bevalling en postpartum geboorteblessures, zodat je geïnformeerde beslissingen kunt nemen voor jou en je gezin en adequaat kunt reageren wanneer een nieuwe situatie zich voordoet.
  2. Het risico op complicaties en defecten verminderen Regelmatige screenings, voor problemen zoals zwangerschapsdiabetes, kunnen helpen complicaties te voorkomen door het vroegtijdig op te sporen en de juiste behandeling te bieden. Screening op aangeboren afwijkingen vindt plaats tussen 15-19 weken.
  3. Geschikte immunisatie bieden Vaccinaties helpen zowel jou als je baby te beschermen tegen gemakkelijk te voorkomen ziekten. Tijdens de zwangerschap fungeren de witte bloedcellen van een moeder als de eerste verdedigingslinie van hun baby’s. Het krijgen van de juiste vaccinaties (bijv. griepvaccin) stelt moeders in staat om de soorten antilichamen over te dragen die hun baby nodig heeft om infecties in de baarmoeder te bestrijden.
  4. Nauwkeurig voedingsadvies krijgen Je dieet zal veranderingen moeten ondergaan om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je baby. Je arts zal je voorlichten over de aanbevolen voedingsinname voor de komende negen maanden, inclusief wat je moet eten en wat je beter niet kunt eten.

Voeding is essentieel voor de juiste ontwikkeling van je baby, en we raden kraamzorgbezoeken aan om je bloed te controleren om ervoor te zorgen dat je een adequate inname krijgt of je loopt mogelijk risico op het ontwikkelen van ijzertekortanemie.

  1. De ontwikkeling bijhouden De ontwikkeling van je kind in de baarmoeder is een goede indicator van hun gezondheid. Tijdens kraamzorgafspraken kan je arts je kind meten om te zien hoe je baby groeit. Moderne technologie, zoals echografieën, kan ook worden gebruikt om de ontwikkeling van het kind te verifiëren en het geslacht te bepalen.

Conclusie

Kraamzorg speelt een essentiële rol in de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als kind. Door regelmatige controles en professionele begeleiding kan kraamzorg vroegtijdige problemen signaleren en behandelen, wat bijdraagt aan een veiligere en gezondere zwangerschap. Voor meer informatie over kraamzorg en persoonlijke begeleiding tijdens deze bijzondere periode, bezoek newchapter-kraamzorg.nl.

Meer artikelen zoals deze? Klik dan Hier!