Home Facetten Hooggevoeligheid Ons aanbod Opdrachtgevers Activiteiten Contact Gallery
Hooggevoeligheid

De term hooggevoeligheid staat voor een verzameling van karaktereigenschappen die mensen hebben die gevoelig en sensitief zijn. Personen met deze eigenschappen worden ook wel hooggevoelige personen genoemd. EÚn op de vijf personen blijkt sensitief te zijn. Hooggevoelige personen zijn talentvolle personen en ze merken meer subtiele signalen op uit de omgeving. Dit kan in vele situaties goed van pas komen. Zij voelen zich echter vaak niet begrepen door anderen. Hooggevoeligheid is geen ziekte maar het is een karaktereigenschap waarmee men wordt geboren. Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust.
Hoogbegaafde mensen zijn meestal ook hooggevoelig, maar niet elke hooggevoelige is ook hoogbegaafd.

Kenmerken

Hooggevoelige personen hebben een zenuwstelsel dat uitgesproken gevoelig is voor stimulansen en prikkels. Dankzij hun speciale zenuwstelsel zijn hooggevoelige personen in staat om informatie op een dieper niveau te verwerken. Het lichaam heeft daardoor meer energie nodig om dit te verwerken. Dit gebeurt vaak zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Ze zijn oplettend en zijn gevoelig voor spanningen in de omgevingen en voelen stemmingen van andere personen haarfijn aan. Hooggevoelige personen trekken zich vaak terug bij sociale gelegenheden. Ze doen dingen graag in hun eigen tempo, houden er niet van om in de belangstelling te staan.

Problematiek

In onze cultuur worden mensen aangemoedigd mee te lopen in de snelle pas van de maatschappij. Mensen met een gevoelig karakter geven de voorkeur aan een rustige omgeving om in te wonen en te werken. Het lichaam van hooggevoelige personen heeft meer energie en tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Daardoor lopen zij het risico eerder oververmoeid of burn-out te raken dan anderen. Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op uw loopbaan, uw persoonlijke leven en intieme relaties. Het verlies van een dierbaar persoon kan ook een groot effectie hebben op een hooggevoelig persoon, vooral wanneer dat een tweelingbroer of -zus betreft (lone twin).

Loopbaanontwikkeling

Sinds enkele jaren begeleidt De Blauwe Diamant met succes hoogsensitieve personen en vijfenvijftigplussers bij het vinden van een passende nieuwe functie of zelfstandig ondernemerschap. Particulieren kunnen hiervoor ook via individueel of persoonsgebonden re´ntegratiebudget (PGB) in aanmerking komen.
Ook non-profit-organisaties kunnen een beroep doen op onze diensten en deskundigheid.

Ter inspiratie
"Als je niet denkt, zijn er ook geen problemen"
LaoZi

Aanbevolen boeken

 
De Blauwe Diamant, Sartreweg 116, 3573 PP Utrecht.
Phone : +31 (0) 30 2724943 / 06 22929130 Fax: E-mail: info@blauwediamant.nl
powered by SitesToGo TM